Temple Bank House Office Extension, Bradford

Temple Bank House Office Extension, Bradford
Bradford Teaching Hospitals NHS Trust
£1.5m

William Birch & Sons were appointed by Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust to undertake the office extension project south of Temple Bank House at Bradford Royal Infirmary. The development provides new two-storey Health Research Offices built using a composite concrete and steel frame integrating into the existing Temple Bank House offices.
The works required a significant re-profiling of the existing ground levels to reduce levels across the site.

Measures taken to help achieve the maximum BREEAM score;

The clients brief was to provide an iconic structure that offered inspirational office space for its research team and provide an exceptionally high quality finish. The client was also keen to secure BREEAM ‘very good’ status and we worked closely with the Project Team to achieve this and go beyond their original BREEAM targets. We were able to secure a further six extra points beyond the original target, this took the project into the upper quartile of the BREEAM ‘very good’ range. We achieved this through responsible sourcing of materials, recycling aggregates, reviewing the construction site impact and for our full commitment to the Considerate Constructors Scheme (CCS), on which we achieved 33 points, above the national average. We were particularly praised for our approach to Environmental considerations by the CCS auditor scoring full marks in this area for waste segregation, site accommodation energy-saving measures and full environmental targets reviewed on a monthly basis. The CCS auditor commented ‘A very well presented site that shows great enthusiasm to do more than just comply with the requirements of CCS’.

Site constraints and Solutions

The site is situated approximately 2.0 miles northwest of Bradford City Centre, located within the existing hospital campus. Positioned on the only access road through the main Bradford Hospital car park the site was particularly restrictive and was a busy area of the hospital campus with 700 cars on average passing the site on a daily basis. Control of traffic both to the site and for the continued hospital deliveries was maintained through efficient use of a traffic management system, clear segregation and thorough use of signage.  Access to the site was ‘manned’ during peak periods and at times of deliveries to allow for the safe access and egress. Our dedicated Site Manager was praised by the client for his understanding nature towards the existing hospital operations and his reciprocal customer service skills in finding suitable solutions to meet their requirements.  

The new two storey building is linked into the existing Temple Bank House and to help minimise the inevitable disruption of this operation we strategically programmed these works to the end of the contract.

Our Accreditation

acredditaiton-logos-footer